Jdi na obsah Jdi na menu

Osobnost o osobnosti

Příspěvky

Laskavý poutník

Zatímco dubnové kalendárium bylo k výročím umělců macešské, květnové to vynahrazuje. Nebylo snadné si vybrat. Medailon by si jistě zasloužil legendární herec slavné staré gardy Národního divadla Jindřich Mošna, právě tak jako první český moderní krajinář Antonín Chittussi nebo básník a vynikající překladatel francouzské poezie Jindřich Hořejší. Určitě i někteří z dalších pětadvaceti českých či zahraničních umělců, kteří se do kalendária vešli. Moje volba padla nakonec na osobnost, které se dostávalo za života právem mnoha poct a na kterou současná doba zapomíná. Ale takový už je svět. Tou osobností je český hudební skladatel Josef Bohuslav Foerster.

 
24. 5. 2010 | | Rubrika: Osobnost o osobnosti

Není výročí jako výročí

Dnes jsme, vzhledem k námětu, změnili název rubriky na Osobnost komentuje

Když jsem si prohlížel dubnové kalendárium 2010, něco se mi na něm nezdálo. Záhy jsem na to přišel. Především mě udivil nepoměr ve skladbě uváděných výročí. Z dvaatřiceti se týká devatenáct politiků a politických událostí (60%). Pět připomíná historii kosmonautiky (16%) a stejný počet připadl umění, respektive umělcům. To se mi zdá přece jen málo. Vědu zastupuje jen jediné výročí a otevření pražského Paláce kultury ve mně vzbuzuje z více důvodů rozpaky. Zbývajícímu jubileu věnuji pozornost následně.

 
24. 5. 2010 | | Rubrika: Osobnost o osobnosti

Prezident statečně překonával všechny zdravotní problémy

Byl jsem vyzván, abych doplnil březnové kalendárium všemožných výročí v měsíčníku ExPress krátkou statí k jednomu z nich. Vybrat z třiapadesáti nabídnutých, zvláště když musí být rozhodnutí okamžité a článek hotový doslova přes noc, nebylo snadné. O medicíně a zvláště o nádorových onemocněních jsem napsal tisíce stran a tak mě to táhlo spíše k mému milovanému umění, ale k tomu bych potřeboval přece jen více času. Proto nakonec zvítězilo téma medicínské, uvedené v kalendáriu větou: „Americký prezident Ronald Reagan byl zraněn ve Washingtonu při pokusu o atentát.“

 
24. 5. 2010 | | Rubrika: Osobnost o osobnosti