Jdi na obsah Jdi na menu

Václav Frydecký

25. 5. 2010

Václav Frydecký se narodil 8. září 1931 v Olomouci, kde také později vychodil obecnou a měšťanskou školu. Po absolvování jedné třídy gymnázia vstoupil do učení k olomouckému řezbáři J. Kubečkovi. V dílně se pracovalo převážně pro kostely - plastiky, rámy, restaurování starých soch a obrazů atd. Tím se mladý Václav postupně dostal do blízkého styku se starým uměním, které podpořilo jeho zálibu v kreslení a modelování.

V roce 1950 ukončil učení tovaryšskou zkouškou a poté byl přijat na Vysokou školu uměleckoprůmyslovou v Praze k prof. Bedřichovi Stefanovi. Po třech letech přestoupil na Akademii výtvarných umění k prof. Janu Laudovi. U něho nakonec pracoval jako pomocník v jeho ateliéru, což byla pro Václava Frydeckého ta nejlepší možná škola.

Absolvoval v roce 1955, potom následovaly dva čestné roky studia a na podzim roku 1958 byl jmenován asistentem prof. Jana Laudy. Po jeho smrti byl postupně asistentem u prof. Vincence Makovského, prof. Karla Hladíka a docenta Jiřího Bradáčka.

V roce 1960 se oženil s Emilií Kamrlovou, která studovala na Vysoké škola uměleckoprůmyslové v Praze v ateliéru prof. Anronína Kybala. Docentka Emilie Frydecká později pracovala jako pedagožka na VŠUP v Praze a následně na Technické univerzitě v Liberci. Mají spolu dceru Karolínu, dnes herečku v Mladé Boleslavi, a syna Václava, který je inženýrem architektem.

Václav Frydecký byl v roce 1962 jmenován odoborným asistentem kreslní pro sochaře a architekty. Součástí výuky sochařských ateliérů byla přímá spolupráce s architekty (prof. Fragner, později ak. arch. Cubr). Po ukončení pracovní smouvy v roce 1971 odešel ze školy a věnuje se monumentální grafice v architektuře a modelování portrétů známých osobností.

Zdroj: www.myrrogallery.cz